NOWALIJKI – WSZYSTKO, CO POWINIENEŚ O NICH WIEDZIEĆ

NOWALIJKI – WSZYSTKO, CO POWINIENEŚ O NICH WIEDZIEĆ

Początek kwietnia to czas, kiedy pojawiają się pierwsze, świeże warzywa nazywane także nowalijkami. Te z początku miesiąca zwykle uprawiane są szklarniowo, ale zdarzają się także warzywa prosto z gruntu. O nowalijkach utarło się, że zawierają bardzo dużo azotu, dlatego nie koniecznie mogą przysłużyć się naszemu organizmowi. 

Jak jest naprawdę? Jakie zawierają składniki? I przede wszystkim, czy warto je jeść?

Tego wszystkiego dowiesz się z naszego artykułu.

Nie wiesz jak wybrać nowalijki? Zajrzyj do artykułu Dieta na wiosnę.

Nowalijki: zdrowe, czy szkodliwe?

To zależy. Nawożone nowalijki nie pobierają z gleby tyle azotu, ile faktycznie potrzebują, tylko tyle, ile go w tej ziemi znajdą. Z tego powodu czasami faktycznie mogą go mieć zdecydowanie za dużo. Ważne jest, aby spożywać warzywa z ekologicznych i pewnych upraw – gdzie nie stosuje się sztucznych nawozów, a uprawę roślin prowadzi w zgodzie z zasadą, że liczy się jakość, a nie ilość!

Które pojawiają się jako pierwsze?

Pierwszymi, polskimi nowalijkami są: szczypiorek, cebula dymka, nać pietruszki i wczesna sałata. W maju pojawia się rzodkiewka. 

Z pewnością na straganach dużo wcześniej znajdziesz takie warzywa, jak: pomidory, czy marchew, jednak nie ręczymy za ich smak oraz ilość nawozów… Pamiętaj! Natury nie da się oszukać! Do swojej diety włączaj tylko te nowalijki, które pochodzą z pewnych, naturalnych upraw – tylko takie są bezpieczne i wartościowe!

Zdrowie ukryte w nowalijkach…

Szczypiorek:

bogaty w witaminę C, A, E oraz witaminy z grupy B. Zawiera kwerycynę – silny antyoksydant, który zapobiega miażdżycy, a także zakrzepom. Za jego charakterystyczny smak odpowiadają związki siarczkowe, które działają przeciwbakteryjnie. Zawiera również sporą ilość jodu i żelaza.  

Nać pietruszki: 

doskonale sprawdzi się do przyrządzania wiosennych koktajli detoksykujących. Nać zawiera olejki eteryczne, które działają moczopędnie i dezynfekująco. Ponadto nać pomaga uregulować trawienie i odtruwa organizm. Jest też zasobna w witaminę C – 100g naci zawiera dużo więcej witaminy niż cytrusy. Dlatego, aby dodać odporności, oczyścić organizm po zimie, warto do swojej diety włączyć nać. Możesz z niej przyrządzić pyszne i zdrowe pesto do makaronu, koktajl do picia, czy urozmaicić nią sałatkę.  

Cebula dymka: 

jest niskokalorycznym warzywem, które niesie podobne właściwości do popularnej cebuli, ale jest łagodniejsza w smaku i nie powoduje łzawienia. Wzmacnia odporność i pomaga w walce z przeziębieniem. Ma działanie antybakteryjne, działa antyoksydacyjnie, a według badań przeprowadzonych przez szwajcarskich naukowców może zmniejszać ryzyko występowania nowotworów. 

Dymka zawiera sporo błonnika i kwasu foliowego. Jej regularne spożycie zapobiega gromadzeniu się homocysteiny, a to wpływa na poprawę nastroju, apetytu zapobiegając depresji i bezsenności. Młoda cebula bogata jest w związki siarki, które zapobiegają nadmiernemu krzepnięciu krwi, dlatego cebula ma pozytywny wpływ na układ krwionośny – poprawia stan czerwonych krwinek i chroni serce. Dymka ma też działanie grzybobójcze. Polecana jest przy antybiotykoterapii, gdyż zmniejsza ryzyko wystąpienia skutków ubocznych przyjmowanych lekarstw.  

Sałata: 

wbrew pozorom niesie sporo właściwości prozdrowotnych. Zawarty w niej chlorofil jest bakteriobójczy, wpływa na gojenie się ran, wspomaga walkę z infekcjami. Jest bogata w witaminy z grupy B, które pozytywnie oddziaływują na układ nerwowy, także ten dopiero kształtujący się, dlatego może zmniejszać ryzyko występowania wad płodu. 

Sałata zawiera luteinę i zeaksynę, które chronią przed zwyrodnieniem plamki żółtej, a tym samym dbają o oczy i układ wzrokowy. Jest niskokaloryczna – świetnie sprawdzi się w diecie odchudzającej. Ponadto sałata odkwasza organizm i orzeźwia go, co wpływa na samopoczucie.  

Rzodkiewka: 

określana jest mianem królowej nowalijek. Pojawia się na początku maja i polecana jest na niestrawność oraz pobudzenie apetytu. Rzodkiewka pomaga w usuwaniu złego cholesterolu, wspomaga trawienie, poprawia pamięć i niweluje oznaki zmęczenia. 3-4 rzodkiewki dziennie pomogą wiosną wzmocnić cały organizm i dostarczyć nowej pozytywnej energii. 

Rzodkiewki warto jeść, aby wzmocnić serce i układ krwionośny – są bogate w potas. W okresie przejściowym, kiedy jesteśmy częściej narażeni na infekcję, poleca się je na kaszel, ponieważ działają wykrztuśnie. Ponadto dzięki związkom siarki pomagają zadbać o urodę – zapobiegają łamliwości i wypadaniu włosów. Rzodkiewka rekomendowana jest osobom, które borykają się z chorobami reumatycznymi (doskonale działają okłady ze startej rzodkiewki od lat znane w medycynie ludowej).

Pamiętaj!

Nowalijki pochodzące ze sprawdzonego, ekologicznego źródła są ogromnym darem od natury dla Twojego zdrowia. Zapraszamy Cię do naszego punktu w Ząbkach na pyszne i zdrowe zakupy, gdzie chętnie odpowiemy na Twoje pytania i opowiemy o stosowanej przez nas metodzie uprawy nowalijek. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *