Pierwsze truskawki – czy warto je jeść?

Pierwsze truskawki – czy warto je jeść?

Zapach lata to zdecydowanie zapach świeżych truskawek. Są to jedne z ulubionych letnich owoców Polaków. Mają wiele zalet: łatwo się je uprawia, nie są zbyt wymagające w stosunku do gleby, mają przyjemne zapach i aromat, zawierają też wiele łatwo przyswajalnych związków organicznych. Na ich szczególną pozycję w jadłospisie z pewnością wpływa także sezonowość: tymi niepozornymi owocami możemy cieszyć się bardzo krótko, bo tylko od czerwca do sierpnia. Owoce truskawek, które pojawiają się już teraz na straganach nie są tak smaczne jak te dostępne w sezonie letnim. Dlaczego tak jest?

Truskawki to bardzo popularne owoce jagodowe uprawiane na terenie większości krajów cechujących się klimatem umiarkowanym oraz w chłodniejszych rejonach podzwrotnikowych. Światowe zbiory truskawek szacuje się na ponad 800 tys. t, z czego na USA przypada około 27%, na Polskę około 25%, a dalsze miejsca zajmują: Hiszpania, Meksyk i Włochy.

Spośród wszystkich właściwości truskawek najważniejszymi są jednak cenne składniki odżywcze i wspaniały smak. Jeśli ktoś szuka usprawiedliwienia dla swojego truskawkowego szaleństwa, znajdzie je poniżej.

Wartości odżywcze truskawek:

Owoce truskawki są niskokaloryczne (32 kcal/100 g owoców). W swoim składzie zawierają wapń, żelazo, fosfor, potas, magnez oraz wiele witamin. Stanowią cenne źródło kwasu L-askorbinowego (witaminy C) i związków polifenolowych. Odznaczają się jedną z najwyższych aktywności przeciwutleniających wśród owoców, a to znaczy, że usuwają z organizmu człowieka nadmiar wolnych rodników, spowalniają procesy starzenia organizmu oraz zapobiegają rozwojowi chorób określanych jako cywilizacyjne.

Mikro- i makroelementy w truskawkach (100 g):

wapń 16 mg

żelazo 0,41 mg

magnez 13 mg

fosfor 24 mg

potas 153 mg

Witaminy w truskawkach (100 g):

witamina C 60 mg

witamina A 1 μg

witamina E 0,29 μg

witamina B1 0,024 mg

witamina B2 0,022 mg

witamina B3 0,386 mg

witamina B6 0,047 mg

Wapń i fosfor wzmacniają kości i korzystnie wpływają na układ mięśniowy, żelazo zwiększa produkcję hemoglobiny i zapobiega niedokrwistości. Ponadto truskawki mają działanie przeciwutleniające – regularne ich spożywanie zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów. Duże ilości błonnika usprawniają perystaltykę jelit. Truskawki są także źródłem substancji biologicznie czynnych, m.in. kwasu elagowego. Badania ostatnich lat wskazują, że ten ostatni ma silne właściwości antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe, antymutagenne oraz wykazuje aktywność przeciwzapalną.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie pierwszych w sezonie truskawek?

Już w maju w sklepach, na targach i bazarach pojawiają się truskawki. Te pierwsze owoce najczęściej są importowane, które zbierane są jeszcze nie w pełni dojrzałości, żeby wytrzymały daleką podróż. Poza naturalną uprawą na krzaczku nie mają już szans na prawidłowe dojrzewanie i nie wykształca związków odpowiedzialnych za specyficzny truskawkowy smak i zapach. W maju natomiast na straganach pojawiają się już pierwsze owoce krajowe. Są to truskawki z upraw szklarniowych lub pod osłonami. Ocieplenie przyspieszy dojrzewanie owoców, ale aby truskawki miały swój charakterystyczny słodki smak potrzebują słońca, żeby wykształcić cukry. W związku z tym ani truskawki importowane, ani pierwsze majowe truskawki krajowe nie będą tak smaczne jak te zebrane w sezonie. 

Zastosowanie

Truskawki są niezastąpione w kuchni: sok, ciasto z truskawek, przetwory takie jak dżemy czy konfitury i wszelkie inne desery stanowią cenne źródło witamin i wspaniałego smaku. Osoby, które nie chcą jeść słodkich produktów ze względu na stosowaną dietę, nie muszą rezygnować z truskawek. Indeks glikemiczny tych owoców wynosi tylko 40, co oznacza, że można je spożywać nawet codziennie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *