Jesień nie jest straszna, czyli jak wzmocnić odporność.

Jesień nie jest straszna, czyli jak wzmocnić odporność.

Jak zadbać o odporność swoją i rodziny? Jak nie dać się przeziębieniu? Oto 5 najlepszych naturalnych sposobów na wzmocnienie odporności.

Idzie jesień….jak zadbać o odporność?

Lato w tym roku wyjątkowo nas rozpieściło, ale już powoli czuć nadchodzącą jesień. Początek września to również czas powrotu do szkół i przedszkoli co równa się z zwiększoną aktywnością wirusów i przeziębień. Jak przygotować się na ten czas i zadbać o odporność?

Koncerny farmaceutyczne już bombardują reklamami na temat suplementów, syropów i innych specyfików które mają pomóc naszemu organizmowi przetrwać ten nie łatwy czas. Jednak zanim sięgniemy po suplementy pamiętajmy – najważniejsza jest dieta i nic tak nie będzie wspomagało odporności jak naturalne produkty i naturalne witaminy. Co więcej domowymi sposobami możemy też wspomagać leczenie przeziębienia czy chorób wirusowych jak grypa i dodatkowo wspomagać organizm.

Przedstawiamy wam 5 naturalnych sposobów – naszym zdaniem najlepszych do zadbania prawidłowo o swój organizm.

1. Przetwory malinowe, czy mogą wspomagać naszą odporność?

Jeśli szukacie domowych sposobów na wzmocnienie odporności lub walkę z przeziębieniem u małych dzieci to doskonale sprawdzą się przetwory malinowe. Zresztą dla dorosłych także!

Maliny zawierają ogromną dawkę witaminy C, która aktywizuje i wzmacnia układ odpornościowy oraz skraca czas infekcji górnych dróg oddechowych. Witamina C jest niezbędna w przypadku leczenia przeziębienia, w walce z wirusami, ale też przy stanach zapalnych. Warto dbać o jej odpowiednią dawkę przez cały rok.

Dodatkowo w malinach znajdziemy:

  • cyjanidynę , która wykazuje działanie przeciwzapalne silniejsze od aspiryny.
  • kwasy salicylowe – mają działanie przeciwgorączkowe, przeciwzapalne oraz przeciwbólowe. Syntetyczną pochodną tego kwasu jest główny składnik aspiryny czy polopiryny. Dlaczego więc sięgamy po tabletki skoro w naturze znajdziemy bezpieczne lekarstwo?
  • antocyjany, mają działanie przeciwzapalne podobne do ibuprofenu!
  • olejki eteryczne zawarte w malinach mają właściwości rozgrzewające co jest szczególnie ważne podczas przeziębienia.
  • antyoksydanty, mikro i makro elementy, które znacząco wpływają na kondycję organizmu i spowalniają procesy starzenia.

O właściwościach owoców maliny szerzej możecie przeczytać w artykule Maliny zamiast aspiryny

W chłodne jesienne wieczory, lub w czasie gorączki domowy syrop z malin BIO – lub niesłodzony sok również BIO to doskonały sposób na rozgrzanie. Ciepła szklanka syropu z malin – lub jego dodatek do herbaty pozwoli skutecznie się wypocić, a do tego ma działanie bardzo podobne do ibuprofenu czy aspiryny – tylko zupełnie naturalne!

Pamiętajcie jednak, że sok sokowi nie równy. Najlepszy jest domowy i naturalny –  bez zbędnych dodatków, z prostym składem i ponad 60 % soku (a nie koncentratu). Tylko takie syropy i soki z malin są całkowicie bezpieczne dla dzieci i kobiet w ciąży, a te niesłodzone polecane są także dla cukrzyków.

Ważne jest też pochodzenie soku. Maliny są trudne w uprawie ekologicznej i nie zbyt opłacalne – dlatego uprawy Bio są rzadkie. My nasz sok przygotowujemy z malin, które uprawiamy w naszym gospodarstwie. Sa one co roku poddawane badaniom i są w pełni ekologiczne – opatrzone już certyfikatem. Dlatego wybierając malinowe przetwory Owocowo macie pewność, że są bezpieczne dla całej rodziny, pozbawione pestycydów, oraz bez konserwantów.

2. Kiszonki są doskonałe aby zadbać o odporność.

Dlaczego warto jeść kiszonki? Ponieważ naturalnie wzmacniają  odporność, która pochodzi z jelit i ich dobrej lory bakteryjnej.

3/4 komórek immunologicznych jest w jelitach. Wzmacniając florę jelit wzmacniamy odporność.

To co warto zapamiętać, to to, że kiszonki najlepiej wzmacniają odporność po inwazyjnych terapiach. Leczenie nowotworowe, operacje czy antybiotyki są bardzo obciążające dla organizmu. Podczas takiego leczenia zabijane są nie tylko negatywne bakterie, ale też pozytywne. Aby odbudować odpowiednią odporność należy zadbać właśnie o stan jelit. I tak w popularnych probiotykach znajdziecie kilka, może kilkanaście szczepów bakterii, a w jelitach są ich tysiące. W kiszonkach jest ich ponad tysiąc – stąd sami zobaczcie czym warto odbudowywać odporność.

Co więcej kiszonki zawierają też bardzo dużo witaminy C oraz witaminy K.  Ponadto spożywając kiszonki możecie nie tylko wzmocnić odporność, ale też poprawić sobie nastrój (wpływają na to bardzo pozytywnie), oczyścić organizm, a jak w przypadku soku z kiszonych buraków zadbać jeszcze o kondycję fizyczną.

Kiszonki to nie tylko popularne ogórki czy kapusta – choć te są doskonałe i niezastąpione. U nas znajdziecie też wyjątkowe i rzadziej spotykane propozycje jak kiszona rzodkiewka czy czosnek – który świetnie pomoże przy walce z chorobami ponieważ ma jeszcze działanie przeciwbakteryjne. 

Podobnie jak w przypadku malin istotne jest pochodzenie warzyw do kiszenia. Najbezpieczniejsze będą te certyfikowane, bo wtedy macie pewność, że nie zawierają one pestycydów, nie były pryskane środkami ochrony roślin i są w pełni naturalne. A to gwarantuje, że będą bezpieczne, ale też i smaczne!

3. Nienasycone Niezbędne Kwasy Tłuszczowe i oleje tłoczone na zimno.

Zapewne większość już wie, czym  są Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT)  i dlaczego są niezbędne w prawidłowej diecie. Wpływają na ogólną kondycję organizmu, mogą zapobiegać wielu chorobom, wpływają na rozwój mózgu, koncentrację i pamięć.

Ale że mogą nas wspomagać w przeziębieniu? Tak – im większa nasza odporność, tym mniej poddajemy się wirusom, lub dużo łagodniej albo szybciej przechodzimy stany przeziębienia.

Pamiętajcie, kwasy pochodne nasz organizm wytworzy sam, jeśli otrzyma odpowiednią dawkę bazy czyli kwasu pierwotnego. Jeśli jednak dostarczymy tylko te pochodne nie uda mu się wytworzyć bazy – a to właśnie ona jest niezbędna. Dlatego najlepiej dostarczać kwasy z pożywienia, a takim niezastąpionym ich źródłem są roślinne oleje tłoczone na zimno, jak chociażby olej lniany czy słonecznikowy.

Olej słonecznikowy sprawdzi się także w leczeniu chorób jamy ustnej, zębów czy zatok. Stare praktyki lecznicze związane z jogą – ajurweda polecają ten olej – obok oleju kokosowego do tzw. praktyk płukania ust olejem. Wystarczy rano na czczo łyżeczka oleju (można napić się odrobinę wody, aby przyspieszyć procesy wytwarzania śliny) i płukanie nim ust przez około 20 minut.

Efekty są zauważalne już po dwóch tygodniach regularnego stosowania. A jak to się dzieje? Wiele z bakterii które znajdują się w jamie ustnej są nierozpuszczalne w wodzie, ale kiedy stykają się z tłuszczem – „przyczepiają się” do niego. Kiedy wyplujemy olej pozbędziemy się tych bakterii.

4. Czarny bez na przeziębienie.

Jak szybko zwalczyć przeziębienie? Stosując sok z czarnego bzu! To stara i sprawdzona metoda nie tylko na wzmocnienie odporności, ale i skuteczną walkę z grypą, przeziębieniem czy innymi wirusami.

Czarny bez uważany jest, podobnie jak czosnek za naturalny antybiotyk, a o jego leczniczych właściwościach pisał już Hipokrates. W przeciwieństwie do wielu innych owoców, jego można spożywać tylko w postaci przetworzonej i nie wolno jeść na surowo – stąd też niesłabnąca sława soku z czarnego bzu.  

Dzięki temu że owoce bogate są w różne związki sok z czarnego bzu zawiera ogromną dawkę witamin w tym witaminy C, antyoksydantów, flawonoidów, cukrów redukujących, garbników, kwasów, olejków eterycznych i soli mineralnych. A z kolei to wpływa na lecznicze właściwości soku z czarnego bzu, który ma działanie:

  • wykrztuśne – pomaga na kaszel i choroby dróg oddechowych
  • przeciwwirusowe – dlatego doskonale sprawdzi się przy walce z grypą
  • przeciwgorączkowe – co także pomoże przy grypie, przeziębieniach czy stanach zapalnych
  • napotne 
  • pobudzające odporność

Sok z czarnego bzu można podawać dzieciom, jest w pełni bezpiecznym a przy tym bardzo skutecznym sposobem na walkę z przeziębieniem

5. Szklanka wody z miodem i cytryną i mamy odporność!

Czasem na różnych portalach można znaleźć informację, że szklanka wody z miodem i cytryną będzie źle działać na organizm bo dostarczymy za dużo witaminy C. Nic bardziej bzdurnego.

Pamiętajcie, że witamina C jest łatwo wydalana przez organizm i jeśli mamy jej nadmiar szybko dostaniemy biegunki i pozbędziemy się go – będzie to też sygnał że wystarczy ograniczyć jej spożycie. Nie ma żadnych innych skutków przedawkowania witaminy C.

Natomiast działanie witaminy C na organizm jest po prostu nieocenione, ponieważ potrzebna jest w bardzo wielu procesach. Jeśli jesteśmy np. chorzy na grypę, czy zmagamy się z przeziębieniem potrzebujemy jej dużo więcej niż zazwyczaj bo i organizm dużo więcej jej wykorzystuje. A ponieważ jest ona niezbędna w procesie odporności dlatego powinniśmy dbać o jej odpowiednią dawkę codziennie.

Doskonałym sposobem na to jest codzienne wypijanie szklanki wody z łyżeczką miodu i sokiem z cytryny.

Wodę z miodem przygotowujemy wieczorem, rano dodajemy tylko sok z cytryny i pijemy na czczo. Taki napój nie tylko pobudza (zamiast kawy), ale też świetnie wpływa na dostarczenie odpowiedniej dawki witamin i  związków przeciwbakteryjnych które znajdują się w miodzie, ma wpływ na nasz wygląd, samopoczucie i ogólną kondycję, a przy tym przyspiesza też odchudzanie!

Do tego sok z cytryny dodatkowo wzmacnia działanie związków zawartych w miodzie, dzięki czemu wzmacniamy odporność i nawadniamy nasz organizm!

Oczywiście bardzo ważny jest też wybór odpowiedniego miodu. Na rynku znajdziecie mnóstwo wyrobów pszczelarskich, jednak zwracajcie uwagę na:

  • pochodzenie miodu (mieszanka miodów z UE nie mówi zbyt wiele)
  • czy miód się krystalizuje – jeśli nie to nie jest naturalny, tylko wymieszany z cukrem lub syropem glukozowo-fruktozowym
  • jeśli miód ma informację, że jest to mieszanka miodów niepochodzących z UE najpewniej pochodzi z Chin. Czy chiński miód jest kiepski? Niech odpowiedzią będzie to, że Chińczycy nie jedzą własnego miodu – tylko importują go z innych państw. Polska natomiast w 2020 r była na 4 miejscu jeśli chodzi o import miodu z Chin – także czytajcie etykiety!

Nasze pszczoły mają bardzo fajne warunki do pracy – między rzędami owoców mamy dla nich łąki kwietne, nasze pola są z dala od dróg, a co najważniejsze nie używamy oprysków i pestycydów. Można by rzec raj dla pszczół. Dlatego polecamy miody, które znajdziecie w naszym sklepie – nie mają jeszcze certyfikatu bo przechadzą proces badań – ale zapewniamy są w pełni bezpieczne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *